Klassiek concert in De Doelen

Concert Tsjaikovski 4 met Yannick in De Doelen.

Omdat mijn moeder met een vriendin op vakantie was hadden mijn vader en ik het idee om samen iets leuks te ondernemen.

Al snel viel de keuze op het bijwonen van een klassiek concert in De Doelen in Rotterdam. Donderdagavond 19 april was het zo ver.

De avond begon met een introductie door Alexander Klapwijk in de kleine Van Capellenzaal. Hij vertelde onder meer dat de concerten de geschiedenis van de Romantiek beschrijven. Hij liet daarbij enkele voorbeelden horen die dit ondersteunde.

Na afloop van dit interessante praatje liepen we naar de grote concertzaal voor de concerten. Het spits werd afgebeten door Symfonie 49 “La Passione” van F.J. Haydn. Dit gevoelige werk werd gespeeld door een fractie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Vervolgens kwam het voltallige orkest binnendruppelen en werd een concertvleugel geïnstalleerd. Nu kon het tweede stuk beginnen; het vierde pianoconcert van Rachmaninov. De pianopartij werd gespeeld door de Zuid-Koreaanse Yuja Wang die een zeer virtuoos pianoliste bleek te zijn. Dit concert was een stuk complexer en spektakulairder dan het vorige. Het was ook duidelijk het modernste concert van de avond.

Daarna volgde een korte pauze waarna de vierde symphonie van Tsjaikovski begon. Het stuk was erg dynamisch en er werd regelmatig geëxperimenteerd met verschillende klankkleuren. De inspiratiebron van deze symphonie was het beëindigen van een poging te leven in een huwelijk, wat duidelijk hoorbaar was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *